Recepten

Toetje met ijs en koffie

Café glacé ander soort ijskoffie

De combinatie van ijs en koffie aangevuld met een siroop van koffielikeur maakt van deze café glacé een ander soort ijskoffie. Echte ijskoffie is het ook niet want daar zit gewone melk en ijsklontjes in. In een café glacé hoort echter vanille roomijs. Dit ijsje lijkt wel wat op een Italiaanse Affogato hoewel daar dan weer geen slagroom in zit. Het is in ieder geval een heerlijk toetje of een zoete verwennerij op een zomerse dag. Hoewel je mij er in de winter ook mee lastig mag vallen hoor, hahaha….

In het restaurant van mijn ouders was lang, lang geleden, Café Glacé naast de traditionele Coupe sorbet, je weet wel zo’n coupe met 2 smaken ijs, vruchtjes, aardbeiensaus en slagroom, het favoriete nagerecht van veel mensen. Juist vanwege de combi koffie en ijs. Dat dit ijsje nu nog steeds gemaakt wordt maakt het een echte klassieker.

Zelf ijs maken

Voor dit recept kun je natuurlijk zelf vanille-roomijs maken maar lekker (biologisch) ijs uit de supermarkt is ook prima hoor. Hier op de site staan trouwens diverse zelf gemaakte ijssoorten zoals koffie-ijs, karamelijs en tonkabonenijs. Deze laatste is heel bijzonder. Het koffie- en karamelijs maak je zonder ijsmachine en met gecondenseerde melk. Makkelijk en beiden snel klaar.

Nog meer recepten met koffie

Dat koffie veelzijdig is lees je in mijn blog ‘koffiedik kijken?’ Daar vertel ik over kopjes die gemaakt worden van koffiedik. Een prachtig duurzaam en circulair product! Maar je kunt met koffie natuurlijk meer doen zoals koekjes met koffie en chocolade maken.

Ingrediënten

Voor 4 ijsjes

Voorbereiding 20 minuten / bereiding 5 minuten

Ca 400 ml vanille-roomijs

100 ml slagroom

1 kop goede koffie (of 2 espresso’s als je van sterk houdt)

Cacaopoeder

Voor de siroop

1 kop koffie (ca 130 ml)

40 ml koffielikeur

2 el (riet)suiker

 

Café glacé anders soort ijskoffie

Bereiding

Siroop maken

Doe de ingrediënten in een kleine pan. Breng aan de kook en laat inkoken tot je ca 100 ml overhoudt. Laat afkoelen

Lobbige slagroom

Klop de slagroom lobbig (zonder suiker, is niet nodig). Lobbig wil zeggen niet helemaal stijf maar het mag ook niet meer van een lepel lopen.

Neem 4 mooie glazen. Doe 2 bolletjes ijs in de glazen. Verdeel de koffie over de ijsjes. Schep er wat slagroom overheen en een scheutje siroop. Bestrooi met wat cacaopoeder. Serveer met een rietje, een lepel en eventueel een chocoladeboontje.

Café glacé anders soort ijskoffie

 

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond