Brighton een paleis & pier

Brighton een paleis & pier

Brighton een paleis & pier. Zeg je Brighton dan denk je al gauw de beroemde pier. Niet zonder reden want deze iconische pier bestaat al sinds 1899! Maar wist je dat Brighton ook een bijzonder paleis heeft? Verscholen tussen het groen onthult het ‘Royal Pavilion’ stukje bij beetje haar pagodes, koepels en minaretten. Deze betoverende mengelmoes van Arabische, Hindoeïstische en Chinese invloeden vonden wij vorig jaar de grootste verrassing van deze stad die toch vooral bekend staat om haar levendige uitgaansleven, ongelofelijke hoeveelheid kroegen en the Brighton Eye ‘Britisch Airways i360.’

foto’s: 1 buitenkant Paleis, 2/3 eetzaal, 4 kroonluchter balzaal, 5/6 keuken, 7/10 i360 met uitzicht, 11 Frank & Maxime, 12/13 Pier van Brighton (klik op de foto voor een vergroting).

Royal Pavilion Brighton

De buitenkant van dit paleis (achter de link zit een filmpje met mooi beeldmateriaal) is al heel bijzonder maar eenmaal binnen wordt je overweldigd door de prachtige plafondschilderingen, beelden van krijgers en tijgers, trappen van bamboe en een eetzaal met prachtige wandschilderingen en servies. En dan hebben we het nog niet gehad over de balzaal..! Als je je ogen sluit valt het niet moeilijk voor te stellen hoe de Aristocratie zich onder de immense kroonluchters welgevallig en statig voortbewoog in black-tie en avondjurk.

De keuken van het paleis is ook werkelijk een lust voor het oog. Blinkende koperen pannen hangen er in lange rijen en op de tafels ligt een uitstalling van wat er toen zoal gegeten werd. In een hoek van de keuken vond ik een menukaart ter gelegenheid van een diner op 18 januari 1817 voor Grand Duke Nicolas of Russia, de latere Tsaar Nicolaas I. Het diner symboliseerde de Britse superioriteit en de Prins Regent (latere Koning George IV) beschouwde de val van Napoleon als een persoonlijke triomf. Alleen al voor die gelegenheid werden meer dan 100 gerechten bereid door chef Antonin Carème. Denk aan fazant, wild zwijn, patrijs, duif, kip, kalkoen en een grote selectie van groenten en vis. Hij beschouwde dit diner ‘as the service of his career’. Tijdens zijn carrière kookte hij vervolgens ook nog voor de Tsaar van Rusland en de beroemde Rothschilds. Misschien ga ik later dit jaar nog eens iets koken van dit menu…

Prins George van Wales heeft het paleis laten bouwen naar men zegt voor clandestiene afspraakjes met zijn maîtresse Maria Fitzherbert. Eenmaal op de troon zat Koningin Victoria in haar maag met het paleis en uiteindelijk werd het verkocht aan de stad Brighton. En dat is mooi anders hadden we het misschien niet kunnen bezoeken.

The Brighton Eye ‘British Airways i360’

Op een mooie heldere dag kijk je vanaf 162 m hoogte langs de zuidkust van Engeland helemaal naar Beachy Head waar ik eerder een blog over schreef. De i360 is een gesloten capsule die langs een pilaar omhoog schuift en daarbij om haar eigen as draait. De capsule is zo groot dat je rond kunt lopen om van alle kanten van het uitzicht te genieten. Het ritje duurt zo’n 20 minuten en is bij mooi weer echt de moeite waard. De kustlijn met krijtrotsen geeft een mooi robuust beeld. De i360 is ontworpen door de architecten van ‘The London Eye’, overigens ook de moeite waard om te doen als je in Londen bent, zeker bij zonsondergang…

De pier van Brighton

Een keer eerder was ik er en mijn herinnering is anders dan de werkelijkheid van nu. Als kind van twaalf struinden wij over de pier die toen nog bezaaid was met kraampjes en verkopers met van alles en nog wat. In de loop der tijd is de pier veranderd in een attractiepark met speelhallen, restaurants en achtbanen. Om toch wat sfeer mee te pakken besloten wij op de pier een traditionele fish & chips te eten. Dat hadden we beter achterwege kunnen laten, haha… De deeglaag om de vis was dik en de friet slap. Jammer maar misschien hadden we op zo’n toeristische plek ook beter moeten weten….. Als je van stappen, kroegjes, een beetje cultuur en een levendige boulevard houdt, dan is Brighton wat voor jou.

Vis in een krokant jasje

Tja en dan laat zo’n visje me uiteindelijk toch niet los. Want dat moet toch anders kunnen nietwaar? Een vers gebakken vis in een dun krokant laagje kan namelijk heel, heel erg lekker zijn. Daarom ben ik er zelf maar eens mee aan de slag gegaan en eerlijk? Het resultaat van mijn lekkerbek in een krokant jasje met remouladesaus mag er wezen. Om het nog een beetje gezond te houden maakte ik er een typisch Engelse munt- en erwtenpuree bij.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond