Borrelballen gekruid gehakt
Borrelballen gekruid gehakt. Eigenlijk is dit recept ontstaan omdat ik wat gehakt overhad van het gevulde platbrood met gekruid gehakt en zoetzure biet (of zoetzure rode kool). Maar denk niet dat het hier om een ‘restje’ gaat want deze lamsgehaktballetjes zijn verrukkelijk, zeker met de frisse yoghurtdip met mierikswortel erbij. De gehaktballetjes zijn stevig gekruid en dat is lekker omdat het maar een klein hapje is. Ze zijn makkelijk te maken en je zet ze dan ook in een handomdraai op tafel. Liever geen lamsgehakt? Gebruik dan rundergehakt.
Voorbereiden en invriezen
Je kunt de balletjes eventueel voorbereiden en invriezen. Zorg er dan wel voor dat je vers gehakt koopt en geen gehakt wat al eerder ingevroren is geweest. De Turkse slager heeft altijd vers lamsgehakt op voorraad. Op de dag dat je de balletjes wilt gebruiken hoef je ze alleen te ontdooien en bakken.
Wat is mierikswortel?
Je koopt het als een soort pasta in een potje. Om zo te eten is het nogal scherp maar gemengd met yoghurt wordt het een lekkere dip die veel smaak heeft maar niet te pittig is. Mierikswortel is letterlijk een wortel en werd vroeger gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking. De smaak wordt wel vergeleken met mosterd en de wortel bevat veel vitamine C.
Borrelhapjes combineren
Deze hapjes combineren prima met muhammara, platbrood, garnalen in een krokant jasje en geroosterde kikkererwten. Kun je een mooie borrelplank mee samenstellen.
Ingrediënten
Voor ca 16 stuks
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten
2 el zonnebloemolie
Voor de gehaktballetjes:
300 gr lamsgehakt
8 gr peterselie, blad en steel fijn gehakt
1 sjalot, fijn gesnipperd
1 teen knoflook , fijn gehakt
¾ tl komijnpoeder
½ tl korianderpoeder
½ tl gedroogde tijm
Snuf kaneel
1,5 tl paprikapoeder
½ tl cayennepeper
10 gr paneermeel
10 gram panko (grof broodkruim, supermarkt Oosterse producten)
½ ei, losgeklopt
½ tl grof gemalen zeezout
Snuf grof gemalen peper
Voor de dipsaus:
80 gr Griekse yoghurt
2 tl olijfolie
1 el mayonaise
1 tl mierikswortel (potje)
5 gr peterselie, heel fijn gehakt
1 el citroensap
½ tl za-ataar (optioneel)
Bereiding
Gehaktballetjes maken
Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom. Meng goed door elkaar. Maak ongeveer 16 balletjes. Bak de balletjes in 2 el zonnebloemolie op niet te hoge temperatuur in ca 6/7 minuten gaar en bruin.
Dipsaus maken:
Meng alle ingrediënten in een kommetje tot een gladde saus.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond