Bladerdeeg hapje met gehakt
Dit warme bladerdeeg hapje met gehakt en groenten is lekker hartig en zet je makkelijk op tafel tijdens een brunch, lunch of zelfs als warme snack bij een high tea. Het is dus een soort pasteitje van bladerdeeg gevuld met gehakt, champignons en andere lekkere groenten. Prima geschikt voor allerlei gelegenheden. Denk ook eens aan feestdagen.
Gevuld bladerdeeg
De vulling kun je goed voorbereiden. Dan hoef je alleen het deeg nog uit te rollen, de bakjes vullen en deze hapjes in de oven te schuiven. Het recept is echt makkelijk zelf te maken. Na het bakken kun je deze bladerdeeghapjes een paar dagen bewaren. Alleen even opwarmen in de oven is dan voldoende. Invriezen kan ook. Wel even van tevoren ontdooien voor ze de oven in gaan.
Wat is bladerdeeg?
Het bestaat uit dunne lapjes deeg met roomboter. Bij het bakken smelt de boter en verdampt het water. Dat zorgt voor ‘luchtkussentjes’ in het deeg. Dat maakt het zo luchtig en krokant. Bladerdeeg wordt vaak gebruikt voor zoete recepten zoals appelflappen maar kan dus ook prima gebruikt worden voor hartige hapjes. Het liefst werk ik met koelvers bladerdeeg op een rol. Dat werkt heel makkelijk en is gebruiksklaar. Meestal ligt er hier wel eentje in de koelkast want het blijft lang goed. Bladerdeeg uit de diepvries kan natuurlijk ook.
Recepten hapjes
Op de website staan meer lekkere hapjes om te delen en borrelen
Pittige garnalen harissa en citroen
Crackers met kaas, noten & honing
Oester met Aziatische dressing
Mozzarella met tomaat & kruidendip
Ingrediënten
Voor 6 stuks
Voorbereiding 25 minuten / bakken 25 minuten
1 el olijfolie
125 gr rundergehakt
25 gram gerookt spek, bijvoorbeeld pancetta in stukjes van ½ cm
1 flinke sjalot, fijn gesnipperd
40 gr wortel, geschild in stukjes van ½ cm
75 gr (kastanje) champignons, in stukjes van ½ cm
½ laurierblaadje
3 takjes tijm
1 tl tomatenpuree
½ el bloem (+ extra om uit te rollen)
125 gr sterke runderbouillon
1 tl worcestersaus (als je dat niet hebt een tl mosterd)
Grof gemalen peper en zeezout
Rol koelvers bladerdeeg van ca 40 x 24 cm
1 ei, losgeklopt
Muffinvorm met 6 vakjes
Bereiding
Tip vooraf: Gebruik als je kunt gehakt van de (keur)slager. Daar is geen water aan toegevoegd en dat bakt redelijk droog. Aan gehaktvlees uit de supermarkt is vaak water toegevoegd. Dat loopt eruit op het moment dat je het gehakt gaat bakken. Gebruik je toch gehakt uit de supermarkt giet dan na het bakken wat van het vocht weg anders wordt je pasteitje uiteindelijk zompig.
Vlees en groenten bakken
Verwarm 1 el olie in een (niet te grote) pan en voeg het gerookt spek toe. Bak op niet te hoge temperatuur een paar minuten tot het lichtbruin is. Doe dan het gehakt erbij en bak alles mooi bruin. Schep het vlees uit de pan in een bord en zet apart. Doe indien nodig nog een ½ el olie in de pan en voeg de ui, wortel, champignons, tijm, laurierblad, tomatenpuree, ¼ tl grof zeezout en een ¼ tl grof gemalen peper toe. Stoof de groenten 5 minuten op lage temperatuur (niet bruin bakken).
Voeg nu de bloem toe, blijf roeren en bak 2 minuten op lage temperatuur. Doe nu de bouillon en de worcestersaus erbij, roer goed door en breng aan de kook. Voeg het vlees (met de uitgelopen vleessappen) toe en verlaag de temperatuur.
Laat 10/15 minuten heel zachtjes borrelen. Roer af en toe. Nu moet al het vocht zo goed als verdampt/opgenomen zijn. Het mengsel is dus niet te nat. Haal de tijm en laurier eruit en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet eventueel in de koelkast als je de pasteitjes de volgende dag pas wilt afmaken.
Muffinvorm vullen
Verwarm de oven voor tot 180C (hetelucht). Vet de muffinvorm in met wat gesmolten boter (of een spray). Rol het deeg uit en steek 6 rondjes uit van ca 11 cm. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol de rest van het deeg opnieuw uit en steek 6 rondjes uit van ca 7,5 cm. 1 rol is precies genoeg voor 6 stuks.
Leg de rondjes van 11 cm in de muffinvorm. Druk in de vorm en modelleer een beetje. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Vul de 6 vormpjes voor 3/4e met vulling. Leg de deksels erop. Druk rondom aan met een vorkje zodat de randen goed gesloten zijn. Prik een gaatje in het midden zodat het stoom weg kan.
Bladerdeeghapjes bakken in de oven
Bestrijk de bovenkant van de pasteitjes royaal met het losgeklopt ei. Zet in de oven en bak ca 25 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn (30 minuten als de vulling koelkast koud is). Haal uit de oven en laat in de vorm 5 minuten afkoelen op een rooster. Gebruik een plat mes om, indien nodig, het bladerdeeg los te maken van de zijkant en haal de pasteitjes uit de vorm. Laat nog een paar minuten afkoelen op het rooster. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond