Baru Belanda Pascal Jalhay

Baru Belanda Indo keuken herontdekt

Baru Belanda Pascal Jalhay Baru Belanda Pascal Jalhay Baru Belanda Pascal Jalhay

Baru Belanda Indo keuken herontdekt. Op zoek naar zijn roots ging Pascal Jalhay, samen met zijn familie, naar Indonesië. De chefkok, die al werkt vanaf zijn 15e, voelt op dat moment in zijn leven de drang om uit te zoeken waar zijn wortels liggen. Het wordt een inspirerende, en voor zijn vader emotionele, reis.

Al in Indonesië wordt het eerste idee geboren voor een boek dat moet gaan over vernieuwing en datgene waar de, van oudsher traditionele Indonesische keuken, ook voor kan staan. Een kookboek waarin niet alleen plek is voor zijn eigen recepten, maar ook voor die van andere chefs met banden in of met Nederlands-Indië.

Een brug slaan

Baru Belanda wil een brug slaan (Baru = nieuw) naar een nieuwe generatie. De gerechten in het boek zijn dan ook een frisse vertaling van wat wij kennen als de Indonesische keuken. Denk aan saté van geitenbok, nasi goreng met Zeeuwse zeevruchten of amuses als een Indische rijsttafel…

Maar dan het boek zelf…. Ik kan als een kind zo blij worden van mooie details, dingen die met zorg gemaakt zijn, een mooi ingepakt cadeau, of een verhaal waar veel liefde en aandacht in zit. Dit boek heeft het allemaal.

(klik op de foto’s voor een vergroting)

Bij Van Piere

Bij boekhandel Van Piere in Eindhoven wordt mijn oog getrokken naar het in cellofaan verpakte boek. Er zit een sticker op met nr. 174. Een gelimiteerde oplage dus. Onder het cellofaan een blauwe batik doek met daaromheen een banderol met rood lakzegel waarin de letters P J en een Indonesische kris. Meer geheimen worden nog niet prijsgegeven.

Een cadeau

Thuis verwijder ik het cellofaan en verbreek voorzichtig het zegel. De blauwe batikstof blijkt een stoffen envelop. Ik haal het boek eruit en ben verrast. Wow, prachtig, mat goud, veel reliëf, en zwart gedrukte sneden met bloemmotief. En weer een banderol, nu handgeweven met een mooi kaartje eraan. Voorzichtig schuif ik de banderol van het boek. Binnenin een stempel van Pascal, nr 174 / 250 en zijn handtekening. Baru Belanda is echt een cadeau wat zich laag na laag aan je presenteert. Daar wordt ik heel, heel erg blij van.. (bij het verschijnen van deze blog is de gelimiteerde oplage helaas niet meer verkrijgbaar)

3 recepten koken

In het boek een mix van makkelijke recepten en gerechten die meer tijd en aandacht vragen. Ik heb drie gerechten van Pascal gemaakt:

Amuse van garnaaltartaar met sambal

Kipsaté met ketjapsaus

Cendol een toetje met bijzondere smaken

Reacties

  1. Stephanie says:

    september 27th, 2020 at 9:41 pm (#)

    Wat een prachtig boek! Geniet ervan. Ben benieuwd wat je gaat maken. Groetjes uit Riomaggiore!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    september 27th, 2020 at 10:40 pm (#)

    Garnaal, saté en cendol… Fijne vakantie!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond