Recepten

Aziatische kabeljauw met rijst en paksoi

Aziatische kabeljauw met rijst en paksoi

Het is de saus die dit gerecht maakt. Onweerstaanbaar gewoon. Zoet, zout, fris en veel umami of wel lekker hartig. Er zit veel groenten bij deze Aziatische kabeljauw met rijst en paksoi, zoals bij de meeste recepten die ik maak, dus het is ook nog eens gezond. Dit recept is klaar in 25 minuten.

Sauzen wel of niet kopen?

Twijfel je of je oestersaus en vissaus aan wilt schaffen? Ik ga er overigens vanuit dat iedereen wel sojasaus heeft staan… Dan zou ik zeggen, gewoon kopen. Het blijft onwijs lang goed en ik heb er meer recepten mee gemaakt. Zoals deze paddenstoelen met oestersaus, salade met roodbaars, noedelsoep en snelle noedels met garnalen.

Wat is oestersaus?

Oestersaus is een dikke hartige donkere saus op basis van jawel… oesters. Dit proef je niet. Het heeft wel wat weg van vissaus maar is minder sterk en wat stroperiger. De smaak is dus milder. Aan oestersaus is sojasaus en oestersap toegevoegd. Het smaakt vooral heel hartig en niet zozeer naar vis. Ik gebruik de premium oestersaus van Lee Kum Kee. In de supermarkt te koop.

Wil je behalve deze Aziatische kabeljauw met rijst en paksoi nog meer lekker makkelijke recepten met vis? Check deze:

Orzo met spinazie & garnalen

Parelcouscous met zeekraal & zalm

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 20 minuten

100 gr (basmati) rijst

Zonnebloemolie

2 moten kabeljauw

2 sjalotten, fijn gesnipperd

1 el vers geraspte gember

2 tenen knoflook, fijn gesneden

100 ml kippenbouillon

1 el vissaus

2 el oestersaus

1 el Japanse sojasaus

1 lente-ui, in stukken van 2 cm (+ evt extra om te garneren)

2 el limoensap

2 a 3 babypaksoi of 1 grote stronk paksoi

1 el sambal

Evt takjes koriander om te garneren

Vis met Aziatische smaken, snel klaar

Bereiding

Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking.

Babypaksoi: Was en halveer.

Grote paksoi: Snijd de paksoi in stukken van 2 a 3 cm. Was en houd de witte stukken (stelen) apart van het groene blad.

Kabeljauw bakken

Verhit 1 el olie (niet te heet) in een koekenpan en bestrooi de vis met peper en zout. Schroei aan beide zijden dicht in de pan. Ongeveer 1 minuut per kant en haal uit de pan. Leg op een bord.

Voeg de sjalot, gember en knoflook toe en bak 1 minuut. Doe dan de bouillon, vissaus, 1 el oestersaus en sojasaus in de pan. Laat een minuutje pruttelen. Voeg de lente-ui en limoensap toe en leg de vis terug in de pan. Laat nog ca 4 minuten garen (dat is voor moten van ca 3 cm dik).

Paksoi bakken

Verwarm in een andere pan 1 el olie en roer er de sambal en 1 el oestersaus doorheen. Leg de babypaksoi met de snijkant in de pan en keer ca 5 minuten regelmatig. Of… Doe de gesneden witte stukken paksoi toe en roerbak op hoge temperatuur ca 3 minuten. Voeg dan het groene blad toe en roerbak nogmaals 1 minuut.

Serveren

Schep de rijst in een kom en leg de paksoi ernaast/erop. Leg de vis erbovenop en schep er een paar lepels saus overheen. Doe de rest in een kannetje. Garneer eventueel met wat fijn gesneden bosuitjes of koriander.

 

Aziatische kabeljauw met rijst en paksoi

Reageer, je e-mail wordt niet getoond