Arancini met zongedroogde tomatentapenade
Mooi goudbruin en lekker stevig van smaak. Dat zijn deze arancini balletjes met zongedroogde tomatentapenade en mozzarella. De risotto is smeuïg en goed op smaak door de tapenade die door de risotto geroerd wordt. Je kunt de arancini’s bakken in de oven of frituren. In de werkwijze hieronder staat hoe je dat doet. Je kunt deze arancini perfect invriezen en daarmee zijn ze ideaal voor een etentje. Ik maakte dit recept voor Maxime’s 21 dinner. Op het moment zelf alleen opwarmen in de oven en klaar.
Wat is arancini?
Het zijn kleine Italiaanse risottoballetjes die vaak gevuld worden met mozzarella of andere kaas die lekker smelt. Je eet ze als borrelhapje, amuse of voorgerecht. Ze zijn verrassend makkelijk te maken.
Welke kaas in de arancini?
Het beste werkt de droge geraspte mozzarella die je ook op een pizza gebruikt (zakje supermarkt), die smelt heerlijk weg. De ‘natte’ mozzarella laat vooral vocht los. Deze smelt ook minder makkelijk. Ik heb ook een blokje provolone geprobeerd maar deze smolt ook niet. Waarschijnlijk omdat deze arancini wat groter is dan gebruikelijk en dus meer tijd nodig heeft om van binnen goed warm te worden. Provolone lijkt een beetje op Parmezaan, vrij stevig van smaak. Geraspt zal het waarschijnlijk wel werken. Maar ik was er een beetje klaar mee na 4 testrondjes, hahaha…
Kun je arancini invriezen?
Zeker wel! Laat de arancini’s na het bakken of frituren goed afkoelen op een rek en leg ze dan los van elkaar, op een bakplaat(je) afgedekt in de vriezer. Zijn ze eenmaal bevroren dan kun je ze samen in een diepvrieszak doen. Haal ze een paar uur van tevoren uit de vriezer en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besmeer ze vlak voor ze de oven ingaan licht met olijfolie en verwarm ze 20 minuten op 180C. Dan zijn ze weer lekker knapperig en smeuïg van binnen.
Ik heb ook geprobeerd om de arancini’s in te vriezen voordat ze gebakken waren. Dan werden ze echt minder knapperig en een beetje papperig. Wat mij betreft geen succes.
Hoe serveer je arancini?
Je kunt er, zoals ik deed, een lekker pittige tomatensaus bij maken. Of serveer met een kleine lichte salade. Ook zonder iets erbij, als borrelhapje uit de hand zijn ze heerlijk.
Ingrediënten
Voor ca 17 balletjes van 60 gram (is iets groter dan gebruikelijk)
Voorbereiding 20 minuten / bereiding 20 minuten
1 recept risotto met zongedroogde tomaat
150 gr droge geraspte mozzarella (zie opm boven), zakje supermarkt
75 gr bloem
Snuf fijn zeezout
2 eieren
100 gr panko (of paneermeel)
1,5 l frituurolie (laat weg als je bakt in de oven)
Bereiding
Voorbereiden 1 a 2 dagen van tevoren:
Maak de risotto en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast. Arancini’s maak je het best met risotto van 1 a 2 dagen oud. Je kunt nu ook de tomatensaus maken, of doe dat vlak van tevoren.
Arancini’s maken
Tip vooraf: Ga je de balletjes bakken in de oven rooster de panko dan vooraf even in een droge koekenpan tot deze lichtbruin is (goed schudden tussendoor, wordt snel te bruin). Anders blijft je balletje bij het bakken in de oven (te) bleek. De korst is bij ovengebakken arancini’s wat minder stevig en krokant dan bij frituren. Zelf vind ik frituren echt lekkerder.
2e tip vooraf: Panko kan wat grof zijn. Maal eventueel wat fijner in een keukenmachine (pulse) voor een gladdere korst.
Voorbereiden
Doe de kaas, bloem met wat zout, eieren en panko achter elkaar in 4 diepe borden, zet op een rijtje. Klop het ei los met een vork. Leg in elk bord een lepel (theelepel in de kaas).
Balletjes maken
Haal de gekoelde risotto uit de koelkast. Neem ca 60 gr risotto en vorm een balletje met je handen. Duw met je duim een flink kuiltje in het midden en vul het gaatje met 2 tl geraspte mozzarella. Vouw de risotto over de kaas.
Leg het balletje in de bloem. Rol met de lepel het balletje door de bloem. Neem het balletje eruit en leg in het eimengsel. Rol met de (ei)lepel het balletje door het ei. Leg het balletje in de panko. Rol met de (panko)lepel door de panko. Zorg dat het balletje goed bedekt is. Op deze manier houd je redelijk schone handen 😉
Bakken in de oven
Verwarm de oven voor op 180C. Leg de balletjes los van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze licht met olijfolie. Bak 20 min tot de balletjes goudbruin zijn.
Frituren
Vul een pan met 1,5 L olie en verwarm deze tot 170C (niet hoger dan wordt het balletje te snel bruin en smelt de kaas niet). Gebruik eventueel een thermometer. Leg 3 a 4 balletjes in de olie en bak in 4 a 5 minuten goudbruin. Leg op een rek met keukenpapier en laat uitlekken. Tip: ga je invriezen bak ze dan 3 a 4 minuten tot licht goudbruin.
Serveren
Schep wat saus op een bordje en leg er 1 of 2 balletjes op. Serveer als amuse of voorgerecht.
Invriezen en opwarmen
Laat de balletjes goed afkoelen op een rek en leg los van elkaar op een bakplaat(je) afgedekt met plasticfolie in de vriezer. Als de balletjes bevroren zijn kun je ze samen in een diepvrieszakje doen. Laat de arancini’s ontdooien in de koelkast (’s morgens uit de vriezer halen). Leg op een rek met bakpapier en bestrijk voor ze in de oven gaan licht met olijfolie. Verwarm 15 a 20 min in een voorverwarmde oven van 180c.
maart 13th, 2025 at 2:51 pm (#)
Dit recept ziet er erg lekker uit. Ik ga deze zéker een keer maken! Ik moest meteen denken aan de paasbrunch. Handig met jouw eigen ervaringstips. Daar heb ik veel aan. Bedankt Inge!
maart 13th, 2025 at 2:55 pm (#)
Graag gedaan Monique. Van alles uitgetest maar dan is het ook foolproof 😉 En zo fijn dat je dit van tevoren kunt maken en gewoon opwarmen in de oven. Liefs Inge