Recepten

Afghaanse kip in kurkuma-yoghurtsaus

Afghaanse kip in kurkuma-yoghurtsaus

Dit recept van Afghaanse kip in kurkuma-yoghurtsaus proeft als de ligging van het land. Er zitten Aziatische, Indiase en een vleugje Midden-Oosterse smaken in. Het is diep van smaak en verrassend. De ingrediënten zijn me bekend maar de Afghaanse keuken is nieuw voor mij. Deze kip is makkelijk te maken en, op de geweekte erwten na, snel klaar. Het lijkt wel wat op een curry maar is het niet.

Hele kip of kippendijen?

Hoewel in het originele recept een hele kip gebruikt wordt heb ik gekozen voor kippendijen. Een prima alternatief en makkelijk klaar te maken. Je kunt natuurlijk ook kipfilet gebruiken maar pas op dat het niet droog wordt.  Je kunt de kip zowel bakken in een wok als in een braadpan. Beide geeft een goed resultaat.

Parwana kookboek

Morgh Lawang is de naam van dit gerecht en het komt uit het boek Parwana, verhalende familierecepten uit een Afghaanse keuken. Het is een kookboek met verhalen van de familie Ayubi. Doorweven in het boek vind je een intrigerende familiegeschiedenis tegen de achtergrond van economische en politieke ontwikkelingen. Je krijgt een goed beeld van de rijke geschiedenis van Afghanistan. Over het boek schreef ik de blog  Afghanistan  de andere kant. In het recept heb ik een paar kleine dingen aangepast. 4 el zonnebloemolie ipv 250 ml, en 1 rode chilipeper ipv 3 hele pepers en wat extra tomaten.

Gele spliterwten

Wij kennen vooral de groene spliterwten. De gele variant is wat zoeter van smaak. Je kunt gele spliterwten ook gebruiken voor erwtensoep. Of gebruik ze als vervanger van rode linzen. Aan het eind van de kooktijd valt de spliterwt uiteen tot een soort puree. Je vindt de gele spliterwt in de Aziatische of Midden-Oosten supermarkt.

Kiprecepten

Op de website staan meer recepten met kip:

Makkelijke kip uit de oven 

Marokkaanse kip & pompoen

Citroenkip, tomaat & bulgur  

Italiaanse kip uit de oven 

Of ga naar de homepage en gebruik de tag ‘kip’ voor alle recepten.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 15 minuten (excl weken) / bereiding 30 minuten

110 gr gele spliterwten (Midden-Oosten supermarkt)

4 el zonnebloemolie

600 gr kippendijen

1 grote ui, of 2 middelgroot, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijn gehakt

1 el fijn geraspte verse gember

1 rode chilipeper, in reepjes, zaadjes verwijderd

2 tl gemalen kurkuma

130 ml yoghurt

2 tl grof gemalen zeezout

1 tl grof gemalen peper

4 verse rijpe tomaten, in blokjes

1 limoen (of citroen), in plakjes

Halve rode ui, in ringen

Handje verse korianderblaadjes

(Serveer dit gerecht met witte rijst)

Makkelijk recept met kip

Kiprecept uit Parwana

Bereiding

Spliterwten weken en koken

Doe de spliterwten in een kom en voeg net zoveel water toe dat ze onderstaan. Zet ze opzij en laat ca. 3 uur weken. Giet ze af en kook de erwten in een halve liter water tot ze gaar zijn maar nog net niet uit elkaar vallen (15 minuten, of zolang als nodig). Giet af en zet opzij.

Kip bakken

Verhit de olie in een wok of braadpan. Bak de kip op hoog vuur in ca 5 minuten rondom lichtbruin. Haal uit de pan en leg op een bord.

Zet het vuur middelhoog en voeg de ui, knoflook, pepertje, gember en kurkuma toe. Bak in 3 minuten zacht en geurig. Roer de yoghurt, zout en peper erdoor.

Voeg de kip samen met de spliterwten toe en laat alles onder af en toe roeren op laag vuur 15 minuten sudderen tot de kip gaar is en de erwten uit elkaar vallen. Schep de tomatenstukjes erdoor en laat nog 5 minuten doorwarmen tot de tomaten zacht zijn.

Serveer in een schaal met de plakjes limoen, rode ui en koriander. Geef er witte rijst bij.

 

Afghaanse kip makkelijk te maken

Reageer, je e-mail wordt niet getoond