50 ingrediënten van de toekomst

50 ingrediënten van de toekomst

Sashimi van makreel Noedelsoep garnalen & groene groenten Rode biet zoetzuur Salade rijst olijven & abrikozen Maaltijdsoep vis & pesto Stamppot zoete aardappel geitenkaas chorizo Granola 7 granen & noten

Hoe gevarieerd eet je eigenlijk? Staan bij jou broccoli en pasta wekelijks op tafel of varieer je er op los met venkel, bieten, quinoa, paddenstoelen, peulvruchten en bataat?

De meeste mensen hebben een aantal recepten die vaker op tafel staan en een voorkeur voor bepaalde groenten, fruit en vlees. Dat is jammer want een gebrek aan afwisseling kan zorgen voor een gebrek aan vitaminen en mineralen.

Eenzijdig eetpatroon

Wist je dat 75% van de wereldvoedselvoorraad afkomstig is van ongeveer 12 gewassen en vijf diersoorten? En dat terwijl er wereldwijd meer dan 20.000 eetbare plantensoorten zijn? Niet goed voor ons en niet goed voor onze aarde. Door steeds dezelfde gewassen te produceren putten we onze aarde uit.

In 2019 brachten het WNF en Knorr (die ik overigens zelf associeer met kant en klaar maar dat terzijde) een rapport uit met de 50 ingrediënten van de toekomst. Al even geleden maar het kan geen kwaad er nog eens aandacht aan te besteden.

Zeker als je bedenkt dat we in 2050 naar schatting 10 miljard monden te voeden hebben en we dus als aardbewoners steeds efficiënter en beter gebruik moeten maken van de grond die ons ter beschikking staat.

Wat moeten we dan eten?

In het rapport staan bekende en minder ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan zeewier, Adzuki bonen, tuinbonen, linzen, sojabonen maar ook cactus, pompoenblad, amaranth, kamut, quinoa, spelt, wilde rijst, oranje tomaten, bietenblad, boerenkool, paksoi, spinazie, rode kool, bataat, enoki paddenstoelen, lotuswortel, peterseliewortel, hennepzaad, sesamzaad en walnoten. Allemaal producten die onze aarde minder zwaar belasten dan veel van de nu geproduceerde gewassen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke ingrediënten jij nu al gebruikt die misschien minder voor de hand liggen. Wil je de hele lijst bekijken download dan het rapport via deze link. En laat gerust een reactie achter hieronder (je persoonlijke gegevens worden niet getoond).

bron: de cijfers en enkele citaten komen van unilever.nl  en knorr.nl 

Recepten met ingrediënten van de toekomst

Er is een kookboekje gemaakt met recepten waarin de 50 ingrediënten gebruikt worden. Maar ik zag dat ik je ook al een aardig eindje op weg kan helpen…. Ter inspiratie tref je hieronder alvast wat recepten aan:

Sashimi met wakame

Curry met linzen

Linzensoep met roodbaars

Quinoasalade met kip

Salade met wilde rijst

Zoete aardappelstamppot met spinazie

Noedelsoep met paksoi

Dukkah waarin sesamzaad

Granola met walnoten

Op de lijst staat ook rode kool. Gestoofd met appeltjes is het heerlijk natuurlijk. Maar je kunt rode kool ook inmaken. Echt superlekker op een boterham met pastrami of rosbief, als zoetzuur in een poké bowl, of bij pittige gehaktballetjes.

Reacties

 1. Stephanie says:

  oktober 19th, 2021 at 4:18 pm (#)

  Van de 50 gebruik ik:
  Wakame
  Pompoen
  Snijbiet
  Broccoli (veul)
  Boerenkool
  Paksoi
  Spinazie (favoriet naast bloemkool)
  Waterkers
  sesamzaad (lijnzaad telt niet?)
  walnoten (en nog veel meer soorten)

  mmm … dat is niet veel. Maar het feit dat ik geen granen, peulvruchten en zetmeel eet helpt niet.

  Maar bedankt voor het interessante artikel.

 2. Inge van Duijnhoven says:

  oktober 20th, 2021 at 11:50 am (#)

  Als dit de weg is die we met z’n allen op moeten dan komen er vast voldoende ideeën en recepten waar we mee vooruit kunnen. Het kost tijd om nieuwe ingrediënten te laten landen…

 3. Monique says:

  oktober 19th, 2021 at 6:08 pm (#)

  Hoi Inge,
  ik ben verheugd te lezen dat ik mijn favoriete gerechten ook nog volop in de toekomst kan eten! Haha!
  Groetjes,
  Monique

 4. Inge van Duijnhoven says:

  oktober 20th, 2021 at 11:50 am (#)

  Nou dat is mooi! 🙂 🙂

Reageer, je e-mail wordt niet getoond