DNA stamboom

17e eeuw roots & karakter

17e eeuw roots & karakter. 1668 is het jaar waarin Roeff Willem Scheepers geboren is. Een van mijn voorouders. Wow, de 17e eeuw, dat is echt ver terug! Het is de eeuw waarin de VOC verder groeit en bloeit, de tijd van de  walvisvaarten bij Spitsbergen en strijdende partijen die zorgen voor onrust in Nederland. Het is ook de tijd van Rubens en Rembrandt, en de periode waarin Nederland kennis maakt met koffie, thee, suiker en cacao.

Stamboom

De stamboom van mijn moeder bevat een indrukwekkende hoeveelheid namen. Helaas zonder geboorteplaats maar ik vermoed dat ze allemaal in de omgeving van Boekel gewoond hebben. Het boekje met de stamboom en oude familiefoto’s werd opgediept uit een la bij mijn vader en is een mooi historisch overzicht van de familie Van Dijk – Scheepers. Tegelijkertijd kreeg ik ook de stamboom van mijn vader die teruggaat tot het jaar 1735. Ook hier een lange lijst namen. Antoni Antonius is de oudste naam die ik kon ontcijferen. Ik heb bewondering voor de volharding om dergelijke lijsten samen te stellen..

Aziatische roots?

Wat brengt mij dit? Helpt het mij in mijn zoektocht? In ieder geval weet ik nu dat mijn familie stevig geworteld was in het Brabantse land. En dat ik voor mijn zoektocht verder terug moet. Want die bloedgroep B komt, lees ik overal, toch echt uit het Oosten. De verwachtingen over de overlevering van eigenschappen zal ik maar wat bijstellen… Daar blijft neem ik aan maar weinig van over.

Al zoekend vond ik op Wikipedia nog een overzichtje met de verdeling bloedgroepen per land. De drie hoogst scorende voor B zijn India 30%, Hong Kong 27% en Taiwan 23%. Zo af en toe vragen mensen mij of ik Aziatische roots heb… Tja, waar dat dan vandaan komt?

Volgens de website Wetenschap in Beeld bestaat het systeem van bloedgroepen al 20 miljoen jaar en is het ooit ontstaan bij een gemeenschappelijke stamvader van de mens en de aap. De genen van je ouders bepalen welke bloedgroep je krijgt waarbij A en B dominant zijn. https://wibnet.nl/mens/lichaam/bloedsomloop/bloedgroepen-van-wie-stamt-mijn-bloedgroep

Bloedgroep horoscoop

Maar er is meer.. Een Japanse professor presenteerde in 1930 een onderzoek waarin hij bloedgroepen koppelde aan persoonlijkheid. In de Japanse cultuur noemen ze dat ‘ketsueki-gata’. Het gaat zelfs zover dat er in Japan horoscopen zijn voor elke bloedgroep! Lollig om te lezen maar ik neem het toch maar met een korreltje zout. https://www.bedrock.nl/bloedgroep-zegt-iets-over-je-persoonlijkheid/ Overigens niet het enige artikel wat hierover geschreven is. Het internet staat er vol mee. In ieder geval wordt ik bestempeld als: creatief, empathisch, flexibel, individualistisch, optimistisch en gepassioneerd. Slechte kantjes? Mensen met bloedgroep B zijn vergeetachtig, onbetrouwbaar op liefdesgebied en gaan vaak hun verantwoordelijkheid uit de weg. Nou, ik hoor graag of jullie mij hierin herkennen 😉

Van de stamboom alleen moet ik het dus niet hebben. Dat betekent toch richting DNA onderzoek. Ik ga uitzoeken, voor zover mogelijk, welke betrouwbaar is en hoe er met mijn gegevens wordt omgegaan.

Reacties

 1. Monique Slaats says:

  januari 22nd, 2020 at 3:37 pm (#)

  Hoi Inge. Leuk geschreven!Het zou toch wat zijn. Aziatische roots.Dat maakt je wel een rare chinees hajaha. Dat van die bloedgroep eigenschappen ķomt wel dicht in de buurt ij die van jouherkenbaar Vind ik zo.
  Spannend hoor! Succes net je dna zoektocht. Ik volg je

 2. Inge van Duijnhoven says:

  januari 22nd, 2020 at 3:41 pm (#)

  Tja ik weet ook niet wat ik ervan moet denken 🙂 We gaan het zien! Wat leuk dat jij de eigenschappen herkenbaar vindt.. Wordt vervolgd.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond